Sanal Gerçeklik Gözlükleri
Nedir, Nasıl Çalışır ve Kullanılır, En İyi Sanal Gerçeklik Gözlükleri Nelerdir?
Sanal gerçeklik gözlükleri, oyun ve eğlence alanlarında giderek daha popüler hale geliyor olsa da zamanla teknik konularda da kullanılmaya başlandı. Sanal gerçeklik gözlükleri bir veri eldiveni veya joystick gibi bir giriş cihazıyla birlikte, kullanıcının üç boyutlu bir dünyayı deneyimlemesine olanak tanır.
Üç boyutlu bir görüntünün gerçek bir dünya nesnesine yansıtılmasını sağlayan bazı sanal gerçeklik gözlükleri de vardır. Bu “artırılmış gerçeklik” olarak bilinir. Örneğin bir AVM içindeki zemine çocuklar için sergilenen 3 boyutlu Jurassic Park dinozorlarının yansıtılması gibi…
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir?
Sanal gerçeklik, güvenli bir şekilde keyif alabileceğiniz ve gerçek şeyleri simüle edebileceğiniz son derece etkileyici bir deneyim olarak düşünülebilir. Bu simülasyonlar, kullanıcının etkileşime girebileceği ve keşfedebileceği son derece sürükleyici deneyimler olacak şekilde tasarlanmıştır. Görüntüleyici çevreyi kontrol eder ve herhangi bir sahnede etrafa bakma ve sahnedeki nesnelerle potansiyel olarak etkileşim kurma gücüne sahiptir. Sanal Gerçeklik, genellikle 3 boyutlu bir ortamın bir simülasyona en yakın şekilde oluşturulduğu bilgisayarla oluşturulan simülasyonlarda gerçekleşir. Bir kişi daha sonra sahneyle etkileşimde bulunmak ve çevreyi kontrol etmek için çeşitli elektronik ekipman kullanabilir.
VR gelişmeye devam ettikçe, bu simülasyonların daha derin ve gerçek olduğunu göreceğiz. Teknoloji aynı zamanda minyatürleştirmeye ve daha ucuza büyümeye devam ediyor ve VR’yi neredeyse herkesin deneyebileceği bir konuma getiriyor.
Sanal gerçeklik seti, kullanıcıların simüle edilmiş ortamlarla etkileşime girmelerine ve birinci şahıs görüşüne (FPV) sahip olmalarına olanak veren bir başlangıç ekranıdır(HUD). VR gözlükler, kullanıcının doğal çevresini, bir film, bir oyun veya kullanıcının fiziksel dünyada olduğu yeri önceden kaydedilmiş 360 derecelik bir VR ortamı gibi sanal gerçeklik içeriğiyle değiştirir. Sanal gerçeklik (veya VR) gözlükleri, gözlerinize bir gözlük gibi taktığınız bir cihazdır. Tüm harici ışığı engeller ve gözlerinize yüksek çözünürlüklü ekranlarda bir görüntü gösterir. Genelde oyunlarda kullanılırlar. Oyun için üretilen VR gözlüklerinin amacı sizi oyun dünyasında daha gerçekçi havaya sokmaktır. VR oyunlarında bakış açınız karakterinizin bakış açısıdır. Çoğu VR seti, kafa hareketinizi takip eder. Yani nereye bakarsanız, karakteriniz de oraya bakar.
Bu gözlükler kendi başlarına konsol değildir. Bir kabloyla bir oyun sistemine, mesela bir telefon, bilgisayar veya PlayStation’a bağlı olmaları gerekir. Hem mobil hem de bağlı uygulamalar için VR uygulamaları, kullanıcının bakış açısını doğal bir şekilde hareket ettirmek için bakış izleme, IR sensör, jiroskop ve ivmeölçer gibi teknolojileri içerir. Mobil uygulamalar genellikle stereo ses içerirken, bağlı uygulamalar surround veya 3D ses özelliği sunabilir.
Oyunu oynamak için, karakterinizin hareketlerini manipüle etmek üzere bir joystick’i ileriye doğru hareket ettirmek, bir silahı ateşlemek için bir düğmeye basmak için ellerinizde geleneksel bir oyun kumandası (joystick vb.) tutmanız gerekir.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır?
Daha çok oyun alanında kullanılıyor olsa da gelişmiş ülkelerde tıbbi eğitim ve askeri eğitim gibi alanlarda sanal gerçeklik gözlükleri desteklenmektedir. Bu gözlükler, kullanıcıya algı derinliği yanılsaması verip üç boyutlu görüntülerin elde edilmesini sağlar. Örneğin eğer kullanıcı, mimari amaçlar için sanal gerçeklik kullanıyorsa, bir binayı farklı açılardan bu gözlükle görebilecek ve binanın etrafında gezinebilecektir. İzleme sistemi bu görüntüleri ayarlayan bir bilgisayara bağlanır, böylece kullanıcıya algılama derinliğine sahip gerçekçi bir ortam gösterir.
Sanal gerçeklik gözlükleri oyun, seyahat, inşaat endüstrisi, spor ve eğitim gibi çok geniş alanlarda kullanılmaktadır. Bir oteli 360 derece görüntüleme, pilotlara uçuş simülatörüyle verilen uçuş eğitimi, tıpta uygulanan sanal ameliyat simülasyonları, sporda sanal antrenman desteği, inşaat endüstrisinde bina henüz tamamlanmamışken odaları gezme gibi örnekler verilebilir.
Sanal Gerçeklik Gözlük Çeşitleri Nelerdir?
Mobil Kullanıma Özel
Gözlüğün içine “Gyroskop” özelliği bulunan telefonlar konularak VR (Sanal Gerçeklik) uygulamaları kullanılabilir veya oyunları oynanabilir. Bunun dışında Samsung ve Google kendi firmalarının ürettiği akıllı telefonlara sanal gerçeklik gözlükleri üretmişlerdir.
PC ve Oyun Konsollarına Özel
Özel donanım ve yazılıma sahip cebi yoracak tuzlu sistemlerdir. Playstation VR, Oculus VR ve HTC Vive VR örnek olarak gösterilebilir. Bu mükemmel sanal gözlük sistemlerinin yanında Windows’a özel HP, Lenovo ve Asus gibi firmalar da kendi kullanıcıları için bu piyasaya girmişlerdir.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri Nasıl Çalışır?
VR araçları gerçekçi, doğal, yüksek kaliteli görüntüler ve etkileşim olanakları sağlamalıdır. Bunun için cihazlar aşağıdaki gibi ölçümlere göre güven vermelidir:
l görüntü çözünürlüğü,
l görüş alanı,
l yenileme hızı,
l hareket gecikmesi,
l piksel kalıcılığı,
l ses / video senkronizasyonu.
Bir VR gözlük (kulaklık), dış dünyayı engelleyen ve kullanıcı için bir simülasyon oluşturmak üzere 3 boyutlu bir dünya gösteren başa takılı bir ekrandır (HMD). VR kulaklıklar dış dünyayı engeller ve kullanıcı için tamamen yeni bir görünüm sunar. Birçok durumda ekran, tüm çevresel görüşümüzü doldurmaya ve dış dünyayı engellemeye odaklanacak şekilde ayarlanmıştır. Profesyonel bir VR kulaklığı taktığınızda, sahnede olduğunuzu ve onunla etkileşimde bulunduğunuzu hissetmelisiniz.
Bir VR simülasyonu başlatma süreci bu kulaklığı takarak başlar. Kullanıcılar genellikle uygulamayı başlatır veya birisinin oyun veya uygulamayı bir PC veya konsolda yapmasını sağlar. Kulaklıklı mikrofon seti kullanıcının kafasına yerleştirildikten ve çevresel görüşlerini doldurmak üzere ayarlandığında, sahnede hareket etmek için ekrandaki deneyimleri veya kendi vücut hareketlerini kontrol etmek üzere hareket kontrollerini kullanabilirler. Kullanıcı etrafına baktıkça, kulaklıktaki hareket kontrolleri sahneyi ekran boyunca tarayarak kontrol edecektir. Kullanıcı kulaklığı açık tuttuğu sürece, sahneyi hareket ettirdikçe veya etrafa bakıp etkileşimde bulunmak için kontrol cihazlarını kullanarak hareket ettirdikçe etkileşime girer.
Oculus Rift, ev kullanımı için önde gelen sistemlerden biri olarak müjdelendi ve Samsung Gear VR, akıllı telefon ekranını bir VR deneyimine dönüştürmek için en yeni Samsung Galaxy akıllı telefonlarıyla çalışıyor. Daha fazla rakip ürün geliştirmeye devam ettikçe, pazarın nasıl geliştiğini ve yakın gelecekte kullanıcılara sunulan ürün çeşitlerini görmek ilginç olacaktır.
VR sistemlerinin temel özellikleri şunlardır:
Dalma
Herhangi bir VR sisteminin amacı, kullanıcıyı tamamen yeni bir simülasyon ortamına sokmaktır. Bu, vizör kullanarak kullanıcının periferik görüşlerini doldurmak, onları sahneye koyup kafa hareketleri ile sahneyi kontrol etmelerini sağlayan ses yalıtımlı surround kulaklıklar sunmak anlamına gelir.
Etkileşim
Bu, sanal gerçekliğin en önemli kısımlarından biridir. Sadece bir 3B boşluğa bakmak bir şeydir, ama onun etrafında hareket edebilmek ve dokunmak ve nesnelerle etkileşim kurmak tamamen farklı bir şeydir. Birçok filmde ve oyunda, uygulama yaratıcıları daha sürükleyici deneyimler oluşturmaya çalışıyor. Örneğin yeni Playstation VR’de özel bir kontrolör kullanmak, kullanıcıların sahne ve kontrol elemanları ile etkileşime girmesine yardımcı olabilir. Nesneleri sahnede toplama veya hatta karakterlerle etkileşim kurma yeteneğine sahip olmak, daha da derinlemesine düşünmeyi geliştirebilir ve VR simülasyonlarının değerine katkıda bulunabilir.
Oculus Rift ve PlayStation VR gibi VR cihazlar, genellikle başa monte edilmiş ekranlar anlamına gelen HMD’ler olarak adlandırılır. Bunun dışında ses veya el takibi olmadan bile, akıllı telefonun ekranını yüzünüzün önüne yerleştirmek üzere Google Cardboard ile sanal bir dünyaya dalabilirsiniz.
Buradaki amaç, genellikle TV veya bilgisayar ekranlarıyla ilişkilendirdiğimiz sınırlar olmaksızın bir yaşam boyutu, 3B sanal ortam gibi görünen şeyleri oluşturmaktır. Ne şekilde bakarsanız bakın, yüzünüze monte edilen ekran sizi takip eder. HTC Vive ve Oculus Rift gibi gözlükler olması durumunda video, konsoldan veya bilgisayardan bir HDMI kablosuyla kulaklığa gönderilir.
VR sanal gerçeklik gözlükleri, bir ekrana gönderilen iki yayını veya her bir göz için iki LCD ekranı kullanır. Ayrıca, gözleriniz ve piksellerin arasına yerleştirilmiş lensler de vardır, bu yüzden cihazlara genellikle gözlük denir. Bazı durumlarda bunlar gözle arasındaki mesafeyi, kişiden kişiye değişen mesafelere uyacak şekilde ayarlanabilir.
Bu lensler, her bir göz için resmi odaklar ve yeniden şekillendirir. Her iki gözümüzün dünyayı bu kadar farklı bir şekilde görmesini sağlamak için iki 2D görüntüyü eğerek stereoskopik bir 3D görüntü oluşturur.
Kafa Takibi (Kafa İzleme)
Kafa takibi, bir VR seti taktığınızda, önünüzdeki resmin yukarı, aşağı, yana ve açılara kadar kayması anlamına gelir. Gyroskop, ivme ölçer ve bir manyetometre gibi bir kafa izleme sisteminde kullanılabilecek birkaç bileşen vardır. Sony’nin PSVR’si ayrıca, bu sinyalleri izleyen harici bir kamera sayesinde 360 derece kafa takibi sağlamak için kulaklığın etrafında noktalı dokuz LED kullanıyorken, Oculus 20 parlak ışık kullanır. Kafa takibi gecikme süresi 50 milisaniyedir. Aksi halde kullanıcılar kafa hareketleri ile simülasyon arasında gecikme olduğunu fark edeceklerdir.
Hareket Takibi (Hareket İzleme)
Henüz yeterince iyi tasarlanmamış ve uygulanmamış olsa da, hareket izleme VR’yi tamamen yeni bir seviyeye taşıyacaktır. Mesele şu ki, hareket izleme olmadan VR’de sınırlı olacaksınız – etrafınıza bakıp etrafta dolaşamayacaksınız. 6DoF (altı serbestlik derecesi) ve 3D uzay kavramları sayesinde hareket izlemeyi destekleyen seçenekler 2 gruba, optik ve optik olmayan izlemeye düşer. Optik izleme tipik olarak bir kulaklığın üzerindeki hareketleri takip eden bir kameradır, optik olmayan ise bir cihaz veya vücut üzerindeki diğer sensörlerin kullanılması anlamına gelir. Mevcut cihazların çoğu aslında her iki seçeneği de birleştiriyor.
Yapmak istediğiniz ilk şey bir VR gözlük ile aşağı baktığınızda ellerinizi sanal bir alanda görmek. Buna ise hareket takibi diyoruz. Oculus el hareketlerini izlemek için bir kızılötesi sensör kullanıyor.
Oculus Touch, kendi ellerinizi VR’de kullandığınızı hissettirmek için tasarlanmış bir dizi kablosuz kontrol cihazıdır. Her bir denetleyiciyi ele geçirin ve VR oyunları sırasında düğmeler, küçük resimler ve tetikleyiciler kullanın. Yani, örneğin, bir silahı ateşlemek için el tetiğine basın. İşaretleme ve sallama gibi hareketleri algılamak için her denetleyicide bir sensör matrisi de vardır.
Göz Takibi
Göz izleme, VR bulmacasının son parçası. Rift, Vive veya PS VR’de mevcut değil, ancak FOVE’un umut vaat eden VR gözlüğünde olacak. Peki nasıl çalışıyor?
Gözlüğünüzdeki kızılötesi sensörlü bir monitör gözünüzdür, bu yüzden FOVE, gözlerin sanal gerçekliğe baktığı yeri bilir. Yani bazı kulaklıklarda, gözlerinizi sanal bir ortam içinde izleyen bir kızılötesi denetleyici bulunur. Bu teknolojinin en büyük faydası, daha gerçekçi ve daha derin bir görüş alanı elde etmektir. En temel avantajı – oyun içi karakterlerin aradığınız yere daha hassas tepki vermesine izin vermenin yanı sıra – alan derinliğini daha gerçekçi hale getirmektir. Gözlerimiz uzaktaki bir nesneye bakarsa ön plan bulanıklaşır.
Ses
Ses olmadan deneyim tamamlanmış olmaz. Bu sanal bir dünya olduğundan, sesin mümkün olduğunca gerçek hayata yakın olmasını istiyorsunuz. Bu, 3 boyutlu ses olarak da bilinen mekansal ses ile yapılır. Bu sanal gerçekliği daha sürükleyici bir deneyim haline getirir ve genel olarak VR’nin kalitesini artırır.
Şimdi isterseniz alınabilecek en iyi sanal gerçeklik gözlüklerini tanıtalım:
HTC Vive
HTC Vive 2160 x 1200 çözünürlük ve 90Hz yenileme hızı ile bir OLED ekrana sahiptir. 32 kulaklık sensörü ve 360 derece hareket takibi ile hassas izleme özelliği sayesinde her ince hareket makineden alınır. HTC Vive, iki el tipi kontrol cihazına sahip. Her ikisinde de kesin doğruluk ve hareket takibi için 24 sensör bulunur. Yüksek fiyatı, 15 kilo ağırlığı ve orta seviye grafik kartıyla uyumlu bilgisayar donanımı gereksiniminden dolayı eleştirilmektedir.
Oculus Rift + Touch
VR’nin yükselişini yeniden canlandıran en güçlü ürünlerden biri de Oculus Rift’tir. Oculus Rift, 2160 x 1200 ekran çözünürlüğü ve 90Hz yenileme hızı ile bir OLED ekrana sahiptir. Ünite 5 x 11 fit izleme alanı ile 110 derecelik bir görüş alanı sağlar. Kulaklığın içinde VR’ye uygun, kullanıcılara hem duyu hem de derinlik sağlayan ses deneyimini vererek, tüm duyuları cezbeden entegre bir ses sistemi var. Kulaklık, sanal dünya ile etkileşime geçmenizi sağlayan iki Oculus Touch kontrol cihazı ile birlikte gelir. Kulaklıklı mikrofonun rahat ve tamamen kullanıcının kafasına oturması ve adapte olması için özelleştirilebilir olduğu söyleniyor. Rift, kullanıcının 3B alanıyla fiziksel olarak hareket etmesini ve dokunmatik kontrol cihazlarına sahip olmasını sağlayan konumlandırma teknolojisiyle çalışan bilgisayar tabanlı sanal gerçeklik gözlüğüdür.
En cazip olmayan kısım ise fiyatı ve uyumlu bir PC’ye ihtiyaç duyuyor olması (sistemi kullanmak için NVIDIA GTX 1050Ti / AMD Radeon RX 470 ekran kartı ve 8 GB + RAM ile Windows PC’ye ihtiyacınız olacak).
Pansonite VR Kulaklık
Diğer VR kulaklıkların birçoğu isim yapmış markadır. Ucuz bir VR kulaklık almak istiyorsanız Panasonite size göre. Lensler hem kristal berraklığında bir görüntü sağlıyor hem de kulaklık kullanırken vertigo için daha az potansiyele sahip olan belirgin bir şeffaf kompozit malzeme bir araya getirilmiş. Kulaklıkları uzun süre kullanmanıza olanak veren yumuşak, nefes alabilen bir suni deri ile donatmışlar. Bu konforu kayışlara tutturarak, boynunuz üzerine aşırı bir ağırlık eklemeden göz yuvalarındaki baskıyı hafifleten yumuşak, hafif bir malzemeden üretmişler. Çoğu standart Android cihazına uyar, ancak telefonun uyumlu olduğundan emin olmak için listeyi kontrol ettiğinizden emin olun.
Samsung Akıllı Telefonlar için En İyisi: Samsung Gear VR W / Controller
Son iki yılda alınan bir Samsung telefona sahipseniz, Samsung Gear, satın alabileceğiniz en iyi VR setlerinden biridir. Diğer akıllı telefon sanal gözlükleriyle karşılaştırıldığında büyük görünebilir, ancak boyutu da bir avantajdır. Optikler, üstteki kadranı kullanarak daha rahat bir görüntü elde etmeye ayarlanabilirdir. Akıllı telefonunuzla kolayca eşleştirilebilen ve yeni etkileşim seviyeleri ekleyen küçük bir uzaktan kumanda olan hareket kontrol cihazı ile birlikte gelir. Ön tarafta dairesel bir touchpad ve arkada tek bir tetik var. Kulaklıklı mikrofon seti ayrıca şarj amacıyla alt kısımda bir USB-C bağlantı noktasına sahiptir. Herhangi bir VR sistemi için belki de en önemlisi içerik kütüphanesidir ve Samsung Gear’ın sağlam fakat büyüyen rafları vardır, böylece yeni sanal gerçekliklere dalmaktan asla sıkılmayacaksınız.
En İyi Bütçe: Canbor VR Kulaklık
VR’nin büyüsünü deneyimlemeye hazırsınız ancak harcamalarınız buna fazlaca müsait değil. O halde Canbor VR gözlüğünü tavsiye ederiz. Bu sanal gerçeklik gözlüğü, daha net 3D görsel efektler için ayarlanabilir bir baş bandı ve bir anti-mavi ışık PMMA lensine sahiptir. Canbor VR seti, iPhone X ve Samsung Note 8 dahil olmak üzere kaliteli Apple veya Android akıllı telefon ile çalışır.
Gözler ve Konfor için En İyisi: Sarlar 3D VR
Bir VR kullanıcısının karşılaşabileceği en büyük sorunlardan biri, gözlerinde ve boynunda ciddi bir gerginliktir. Sarlar’ın 3D VR gözlük tasarımı, rahatlığı sağlamak ve göz kapağınıza baskı yapmamak için tasarlanmıştır. Kayışı ve görüş alanı sürtünmeyi ve gerilmeyi azaltır ve yeterli hava alanı sağlar.
VR kulaklığı, 4.0 ila 6.5 inç aralığında olan iOS ve Android işletim sistemlerini çalıştıran akıllı telefonlarla uyumludur. Oldukça hafiftir ve 7 x 4.6 x 5 inç boyutlarındadır.
Bu ürüne gelen eleştiriler arasında YouTube’a uyumlu olmaması ve genel VR içeriğinin eksik olması bulunmaktadır.
Google’ın En İyisi: Google Daydream View
Yapı kalitesi ve özellikleri açısından oldukça tatmin edicidir. Cihaz hemen hemen her güncel amiral gemisi Android telefon için tasarlanmıştır. İlk olarak tasarımdan bahsedelim. Kullanım sırasında başınızı ve yüzünü uygun bir şekilde havalandırması için yumuşak, gözenekli, nefes alabilen bir kumaştan yapılmıştır ve üç farklı renkte (odun kömürü, sis veya mercan) satın alabilirsiniz. Kafa bantlarını, gözlüklerin üzerine rahat ve güvenli bir şekilde oturtmak için tasarlamışlar.
Işlevsellik açısından hayal kırıklığına uğratmaz. Kullanıcıları Android telefonlarında Google yazılımı ile optimize edilmiş bir deneyime sahipler. Bu VR kulaklıklı mikrofon seti Play Store’daki tüm VR uyumlu seçeneklerle desteklenir ve Google bunun yüz binlerce etkileyici videoyu açtığını açıklamaktadır.
Bunun dışında düşük maliyetli Google Cardboard sanal gerçeklik gözlüğü de bulunmaktadır.
PlayStation VR
Adından da anlaşılacağı üzere bir akıllı telefon ya da PC yerine PlayStation 4 ile çalışır. Sistem, VR kulaklıklı mikrofon setini TV’de çoğaltır.
Microsoft Hololens
Sistem, 3 boyutlu mekansal ses, Wi-Fi, 120 derecelik mekansal algılama sistemine sahip bir kamera, bir jiroskop ve ivme ölçer filosu ve her bir göz için şeffaf bir ekrana sahiptir
Yazar Hakkında
İlginizi Çekebilir
Elon Musk CEO’luk Görevine Devam Edecek
Geçtiğimiz günlerde bir haber yayılmıştı Elon Musk’ın CEO’luk görevi alınacak. Bunun hakkında yeni bir açıklama geldi. Elon Musk’ın CEO’luktan çıkarılması için verilen teklifden sonra yapılan oylamada, yönetim kurulu Elon Musk’a
Akıllı Kalemler Hangi Alanda Kolaylıklar Sağlıyor?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hemen hemen her alanda yüzlerce farklı ürünün meydana gelmesi ve meydana gelen yeni ürünlerin istediğimiz bütün durumları karşılayabilmesi günlük yaşantımızı kolay hale getirebiliyor. Akıllı kalem piyasasına ismini
Drone’ların Gelişim Süreçleri
Uzaktan kumandalı araba macerasıyla birlikte büyük bir gelişim yaşayan Drone’lar dünyanın her yerinde büyük amaçlar için kullanılması için değişik modelleriyle insan hayatına girmiş bulunuyor. Drone, İngilizce kelimesinde erkek arı manasına
1 Yorum Var
Rıfat Arıcı
Haziran 01, 13:00Çok güzel bir bilgilendirme olmuş, bu tür bir bilgilendirme arıyordum.